Etykiety

wtorek, 3 stycznia 2017

Jaga na Facebook'u:



Przepis nr 1. Chleb z octem balsamicznym


Chleb z octem balsamicznym

Składniki:
240 g wody
10  g drożdży
400 g mąki pszennej
50 g mąki pełnoziarnistej (można w zamian dać otręby pszenne)
100 g jogurtu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu (może być płaska łyżeczka cukru)
1 łyżeczka smalcu
3 duże łyżki octu balsamicznego


















Wymieszać wodę z drożdżami i miodem. Cierpliwi mogą zostawić zaczyn na 30-50 minut, mniej cierpliwi chociaż na 10 minut.
Dodać resztę składników, wyrobić ciasto. W maszynie, thermomixie, malakserze lub mikserem z hakami chlebowymi wystarczy 5-8 minut. Ręcznie wyrabiając należy czas podwoić. 


















Zostawić pod przykryciem do 60 minut.





















Uformować bochenki (z tej porcji spokojnie można zrobić 3 chlebki), naciąć nożem, żeby przy wyrastaniu nie popękał i zostawić do ponownego wyrośnięcia.




Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia.














Im cieplej w kuchni tym szybciej rośnie chleb. U mnie to trwa do 60 minut, ale bywa, że po 40 minutach wsadzam już chleb do rozgrzanego piekarnika.






















Moim biedakom ciasno się zrobiło, ale nie przeszkadzało im to w wyrośnięciu. Piec 50 minut bez termoobiegu (góra-dół),temperatura około 200-220 stopni. 










Zazwyczaj wszystkie chleby piekę w ten sposób, bez termoobiegu, który za bardzo wysusza pieczywo. Studzę na kratce.

















Chleb wyszedł miękki, za sprawą octu balsamicznego nieco ciemniejszy niż "zwykły", ale bardzo smaczny z chrupiącą skórką

















Smacznego   🍞

2 komentarze: