wtorek, 31 stycznia 2017

Jaga na Facebook'u:



Przepis nr 6. Chleb żytni na zakwasie


Chleb  żytni

500 g zakwasu żytniego
500 g mąki żytniej
ok. 200 ml letniej wody
15 g soli

Do mąki dodać zakwas, sól oraz początkowo tylko połowę ilości wody. Może się okazać, że podana ilość będzie zbyt duża i ciasto będzie za rzadkie, więc lepiej dodawać je po trochę. Ciasto wystarczy dokładne wymieszać –nie trzeba długo wyrabiać jak z mąki pszennej. Ciasto żytnie jest bardzo lepkie i klejące - to norma. 
Wymieszane ciasto odstawić na 15-20 minut i po tym czasie ponownie je wyrobić. Ja piekę żytni chleb w foremkach – keksówkach. Bochenek odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Idealnie nadaje się do tego lekko nagrzany piekarnik (poniżej 50 stopni). Proces rośnięcia może trwać dość długo, zwłaszcza jeśli korzystamy z młodego zakwasu. Chleb powinien podwoić swoją wielkość i przy tym pierwszym pieczeniu może to trwać nawet do 5 godzin (kolejne chleby zdecydowanie rosną szybciej). W tym czasie warto co jakiś czas smarować powierzchnię bochenka wodą, aby zbytnio nie wysechł. Można też zawinąć folią spożywczą.
Kiedy chleb wyrośnie, należy wyjąć go z piekarnika. Nagrzać piekarnik na 230 stopni i do tak nagrzanego wstawić wyrośnięte bochenki. Zaraz po włożeniu chleba do piekarnika należy wytworzyć w nim parę. Najlepiej wstawiając poniżej pustą blaszkę, na którą trzeba wlać pół szklanki wody. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, po kolejnych 10 minutach do 180 stopni i potem piec jeszcze około 40 minut. Po stuknięciu w spód, chleb powinien wydawać głuchy odgłos. 

Jeśli chleb jest pieczony w foremce, zaraz po upieczeniu przełożyć go na kratkę do ostygnięcia. 

🍞 Smacznego

10 komentarzy:

  1. kURCZE ALE KUSISZ!!! cudowne te chlebki a twoja prezentacja jest niesamowita Pozdrawiam cieplo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowego chleba nie trzeba reklamować :)

      Usuń
  2. Pięknie wygląda chyba wrócę do pieczenia chleba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - nic nie sprawia takiej frajdy jak smaczny chleb

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie, trzeba zacząć wyrabiać swoje produkty,m bo one są znacznie zdrowsze od tych co kupujemy w sklepie. Ja teraz nastawiam się na kiszonki, czyli super powrót do korzeni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleby są super.... Ja w sezonie kisiłam selera, czosnek, buraki, kalafiora no i nieśmiertelne ogórki

      Usuń
  4. Taki wg podobnego przepisu już umiem robić... Muszę jeszcze spróbować zrobić na drożdżach :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zakwasie chleby są teoretycznie trudniejsze

      Usuń
  5. Witam ! Sympatycznie na tym zapiecku :) Muszę się ogarnąć, żeby tu wrócić i poszperać :) Pozdrawiam z zimnej Gdyni :) p.s. widzę tu w najpopularniejszych ... fajne wpisy :) .........lecę do piekarnika i do kuchni :) ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) jakoś wolę piec chleby niż o nich pisać ale obiecuję poprawę

      Usuń