Etykiety

czwartek, 5 stycznia 2017

Jaga na Facebook'u:



Przepis nr 2. Chleb miękki


Chleb miękki

330 g mąki pszennej,
15 g świeżych,
1 łyżka cukru,
190 ml wody,
20 g oleju,
1 łyżeczka soli,




Ze świeżych drożdży robimy rozczyn (mieszamy je w częścią ciepłej wody, odrobiną cukru i mąki i czekamy aż się "napuszą"). Do misy przekładamy wszystkie składniki. Mieszamy, wyrabiamy aż ciasto nie będzie się lepiło i będzie elastyczne. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło. W międzyczasie warto go „odgazować” 2-3 razy. Wyjmujemy ciasto i przekładamy go do dwóch foremek „keksówek”. Małych. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na około 40-45 minut. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni, obok chleba stawiamy małe naczynie wypełnione wodą. Pieczemy chleb około 30-40 minut.

















Po wystygnięciu chleb przekrawamy w pół jak bułkę. Wyciągamy miąższ



















W tym czasie jak chleb będzie wyrastał, na patelni podsmażamy trochę zmielonego mięsa


















a na grillu lub na patelni beztłuszczowej pieczemy paprykę, małą cukinię.



































Do miąższu z chleba dodajmy łyżkę pesto (można samą oliwę z oliwek ze zgniecionym czosnkiem i bazylią) i smarujemy tym chleb. Później układamy warstwami


















-mięso
-warzywa
-cienko pokrojone plastry mozzarella. Oczywiście wszystko doprawiamy wg własnego gustu

Przykrywamy górną częścią chleba














i całość ciasno zawijamy folią.


















Taką „kanapkę” wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy do czasu, aż ser mozzarella się rozpuści.












Kanapka świetnie smakuje w wersji na ciepło, na zimno, w wersji mini (w małych bułkach) i jako propozycja na kolację.

Smacznego🍞

5 komentarzy: