Chleb miękki
330 g mąki pszennej,
15 g świeżych,
1 łyżka cukru,
190 ml wody,
20 g oleju,
1 łyżeczka soli,
Ze świeżych drożdży robimy
rozczyn (mieszamy je w częścią ciepłej wody, odrobiną cukru i mąki i czekamy aż
się "napuszą"). Do misy przekładamy wszystkie składniki. Mieszamy,
wyrabiamy aż ciasto nie będzie się lepiło i będzie elastyczne. Ciasto odstawiamy
na godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło. W międzyczasie warto go „odgazować”
2-3 razy. Wyjmujemy ciasto i przekładamy go do dwóch foremek „keksówek”.
Małych. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na około 40-45 minut.
Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni, obok chleba stawiamy małe
naczynie wypełnione wodą. Pieczemy chleb około 30-40 minut.
Po wystygnięciu chleb przekrawamy w pół jak bułkę. Wyciągamy miąższ
W tym czasie jak chleb będzie
wyrastał, na patelni podsmażamy trochę zmielonego mięsa
a na
grillu lub na patelni beztłuszczowej pieczemy paprykę, małą cukinię.
Do
miąższu z chleba dodajmy łyżkę pesto (można samą oliwę z oliwek ze zgniecionym
czosnkiem i bazylią) i smarujemy tym chleb. Później układamy warstwami
-mięso
-warzywa
-cienko pokrojone plastry mozzarella. Oczywiście wszystko doprawiamy wg własnego gustu
-warzywa
-cienko pokrojone plastry mozzarella. Oczywiście wszystko doprawiamy wg własnego gustu
Przykrywamy górną częścią chleba
i
całość ciasno zawijamy folią.
Taką
„kanapkę” wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy do czasu, aż ser
mozzarella się rozpuści.
Kanapka świetnie smakuje w wersji
na ciepło, na zimno, w wersji mini (w małych bułkach) i jako propozycja na
kolację.
Smacznego🍞
no proszę, ale fajny pomysł !
OdpowiedzUsuńA jaki smaczny :) ten pomysł
UsuńNo i to się nazywa kanapka :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci. kanapka xxx :)
OdpowiedzUsuńO losie, ale mam smaka na ten Twój wypiek. Paczucha.
OdpowiedzUsuń