Dzisiaj chciałam zaproponować
alternatywę dla chleba na zakwasie. Trzeba do nich mieć cierpliwość i dobry,
aktywny zakwas. Nie każdemu odpowiada smak, bo jest ciężki i bardziej kwaśny.
ten przepis dostałam od siostry, która mieszka we Włoszech ponad 20 lat. I nie
ma w nim prawie wcale drożdży a chleb pięknie wyrasta i jak smakuje…
Pan Ciabatta
250 g wody w temperaturze
pokojowej
2 g drożdży
Wymieszać
dodać
500 g mąki
Wyrobić aż będzie jednolita masa
(mikserem ok. 5 minut)
Zostawić na 15 minut
Przełożyć do miski, przykryć i
wstawić na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjąć z lodówki i
wrzucić do większego naczynia. Do ciasta dodać jeszcze
130 g wody letniej
1 łyżeczkę cukru
1 łyżeczkę soli
2 łyżki oliwy z oliwek
50 g mąki
Ciasto wyrabiać do uzyskania
jednolitej masy. Gdyby było za wolne dodać jeszcze parę łyżek mąki. Przełożyć
do natłuszczonej miski, zostawić na godzinę. Po godzinie uformować bochenek i
zostawić na kolejną godzinę. Nagrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół bez
termoobiegu). Piec około 20 minut, później zmniejszyć temperaturę i piec w 180
stopniach kolejne 15-20 minut.
Smacznego 🍞
Skoro nie na zakwasie, to chyba można go też w czasie mrozów rzucać ptakom (oczywiście razem z ziarnem)?
OdpowiedzUsuńO ile coś zostanie to pewnie tak - nie znam się na karmieniu ptaków :)
UsuńA jak myślisz czy z mąką żytnią pół na pół może być?
OdpowiedzUsuńDo tego chleba odradzam - to jest prawie bez drożdży a mąka żytnia nie wyrośnie tak jak pszenna :) możesz "sypnąć" trochę ziaren
Usuń