Etykiety

niedziela, 8 stycznia 2017

Jaga na Facebook'u:



Przepis nr 3. Pan Ciabatta



Dzisiaj chciałam zaproponować alternatywę dla chleba na zakwasie. Trzeba do nich mieć cierpliwość i dobry, aktywny zakwas. Nie każdemu odpowiada smak, bo jest ciężki i bardziej kwaśny. ten przepis dostałam od siostry, która mieszka we Włoszech ponad 20 lat. I nie ma w nim prawie wcale drożdży a chleb pięknie wyrasta i jak smakuje…

Pan Ciabatta

250 g wody w temperaturze pokojowej
2 g drożdży
Wymieszać
dodać
500 g mąki
Wyrobić aż będzie jednolita masa (mikserem ok. 5 minut)
Zostawić na 15 minut
Przełożyć do miski, przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki.
    

Po tym czasie wyjąć z lodówki i wrzucić do większego naczynia.  Do ciasta dodać jeszcze
130 g wody letniej
1 łyżeczkę cukru
1 łyżeczkę soli
2 łyżki oliwy z oliwek
50 g mąki

Ciasto wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Gdyby było za wolne dodać jeszcze parę łyżek mąki. Przełożyć do natłuszczonej miski, zostawić na godzinę. Po godzinie uformować bochenek i zostawić na kolejną godzinę. Nagrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół bez termoobiegu). Piec około 20 minut, później zmniejszyć temperaturę i piec w 180 stopniach kolejne 15-20 minut.



















Smacznego 🍞

4 komentarze:

  1. Skoro nie na zakwasie, to chyba można go też w czasie mrozów rzucać ptakom (oczywiście razem z ziarnem)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ile coś zostanie to pewnie tak - nie znam się na karmieniu ptaków :)

      Usuń
  2. A jak myślisz czy z mąką żytnią pół na pół może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego chleba odradzam - to jest prawie bez drożdży a mąka żytnia nie wyrośnie tak jak pszenna :) możesz "sypnąć" trochę ziaren

      Usuń