Etykiety

środa, 11 stycznia 2017

Jaga na Facebook'u:



Przepis nr 4. Chleb z surowymi ziemniakami


Chleby są różne. Na co dzień piekę „takie normalne”, ale nieraz mnie ponosi i eksperymentuje. Kiedyś wpadł mi w ręce przepis na chleb z surowymi ziemniakami. Obawiałam się, że chleb może okazać się jednym wielkim zakalcem, ale ten wyszedł genialnie smaczny, ciężki, wilgotny i jakże inny od serwowanych w sklepach nadmuchiwanych i mrożonych chemicznych wynalazków, z całą listą składników na odwrocie opakowania. Jeśli ktoś chce sprawdzić jak smakuje chleb pałucki to polecam.

Pałucki chleb z pyrami 

Składniki:

0,5 kg ziemniaków
0,5 kg maki pszennej
0,2 kg maki żytniej
0,4 l wody
20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Ziemniaki ścieramy tak jak na placki ziemniaczane i odciskamy sok na sicie. 





















Zagotowujemy wodę i zaparzamy ziemniaki.




















Jak przestygną dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto i kładziemy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po wyrośnięciu jeszcze raz zagniatamy, formujemy chleby, nacinamy, smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi ziarnami i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Osobiście preferuję chleby z foremki więc wykładam foremkę natłuszczonym papierem do pieczenia.




















Wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy do uzyskania brązowego koloru skórki. 40-6 50 min w temp. 200C. 

















Smacznego    🍞

11 komentarzy:

  1. O! Muszę spróbować. Podobno kiedy doda się ziemniaków, to chleb dłużej zachowuje świeżość. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - gotowanych. A ten z surowymi jest zupełnie inny w smaku

      Usuń
  2. Żeby mnie sie tak chciało, jak mi sie nie chce... Nie mogę jeść chleba z ziarnami, ale ten by się nadał...dobrze wygląda i nie wydaje się trudny

    OdpowiedzUsuń
  3. Co ta Jaga wymyśla. :) Chleb z kartoflami. Ale bym sobie pojadła... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie. Ja nie potrafię zwykłego chleba zrobić, a już eksperymenty z ziemniakami sa powyżej moich zdolności. Pierwszy raz jednak słyszę o takim chlebku i wierzę, iż kiedyś go wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Z gotowanymi ziemniakami robiłam, ale z surowymi jeszcze nie, a pięknie wyrósł :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest rewelacyjnie inny :) cięższy, wilgotny i smaczny

      Usuń
  6. Trzeba spróbować :) do odważnych świat należy :) wówczas będę coś wiedział... Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest http://chlebanaszego.blogspot.com/2017/03/chleb-z-surowymi-ziemniakami.html :) zainspirowany i zachęcony zrobiłem :) po swojemu ale sie zgadza, że jest cięższy, wilgotny i dobry :) Pozdrawiam ! Dziekuję !

    OdpowiedzUsuń