Chleby są różne.
Na co dzień piekę „takie normalne”, ale nieraz mnie ponosi i eksperymentuje.
Kiedyś wpadł mi w ręce przepis na chleb z surowymi ziemniakami. Obawiałam się,
że chleb może okazać się jednym wielkim zakalcem, ale ten wyszedł genialnie
smaczny, ciężki, wilgotny i jakże inny od serwowanych w sklepach nadmuchiwanych
i mrożonych chemicznych wynalazków, z całą listą składników na odwrocie opakowania.
Jeśli ktoś chce sprawdzić jak smakuje chleb pałucki to polecam.
Pałucki chleb z pyrami
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg maki pszennej
0,2 kg maki żytniej
0,4 l wody
20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Ziemniaki ścieramy tak jak na placki ziemniaczane i odciskamy sok na sicie.
Zagotowujemy wodę i zaparzamy
ziemniaki.
Jak
przestygną dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto i kładziemy do
wyrośnięcia na ok. 30 min. Po wyrośnięciu jeszcze raz zagniatamy, formujemy
chleby, nacinamy, smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi ziarnami i odstawiamy
do ponownego wyrośnięcia. Osobiście preferuję chleby z foremki więc wykładam
foremkę natłuszczonym papierem do pieczenia.
Wkładamy
do nagrzanego pieca i pieczemy do uzyskania brązowego koloru skórki.
40-6 50 min w temp. 200C.
Smacznego 🍞
O! Muszę spróbować. Podobno kiedy doda się ziemniaków, to chleb dłużej zachowuje świeżość. :)
OdpowiedzUsuńTak - gotowanych. A ten z surowymi jest zupełnie inny w smaku
UsuńŻeby mnie sie tak chciało, jak mi sie nie chce... Nie mogę jeść chleba z ziarnami, ale ten by się nadał...dobrze wygląda i nie wydaje się trudny
OdpowiedzUsuńI jest inny niż chleb kupowany w sklepie
UsuńCo ta Jaga wymyśla. :) Chleb z kartoflami. Ale bym sobie pojadła... :)
OdpowiedzUsuńPolecam-pyszny
UsuńWygląda pysznie. Ja nie potrafię zwykłego chleba zrobić, a już eksperymenty z ziemniakami sa powyżej moich zdolności. Pierwszy raz jednak słyszę o takim chlebku i wierzę, iż kiedyś go wypróbuję
OdpowiedzUsuńZ gotowanymi ziemniakami robiłam, ale z surowymi jeszcze nie, a pięknie wyrósł :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Jest rewelacyjnie inny :) cięższy, wilgotny i smaczny
UsuńTrzeba spróbować :) do odważnych świat należy :) wówczas będę coś wiedział... Pozdrawiam !!!
OdpowiedzUsuńJest http://chlebanaszego.blogspot.com/2017/03/chleb-z-surowymi-ziemniakami.html :) zainspirowany i zachęcony zrobiłem :) po swojemu ale sie zgadza, że jest cięższy, wilgotny i dobry :) Pozdrawiam ! Dziekuję !
OdpowiedzUsuń