Jak mam dość eksperymentów chlebowych to robię tradycyjny, chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach
Składniki na 1 bochenek
180 g mąki żytniej
250 g mąki pszennej
150 g aktywnego zakwasu*
10 g świeżych drożdży
230 g wody + 20
g do drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka soli
Drożdże, cukier i 20 g wody
wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wlać do miski gotowy rozczyn i
dodać resztę składników, wymieszać łyżką. Keksówkę wysmarować tłuszczem,
obsypać otrębami i przełożyć ciasto. Wyrównać wierzch. Posypać mąką żytnią i
odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Piec w 220 C przez 10 minut następnie
zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec około 1 godziny.
* przepis na aktywny zakwas w oddzielnej zakładce
Smacznego 🍞
Cos czuje ze musze nauczyć się robic ten aktywny zakwas bo bez tego nie ma szans na dobry chlebek jak u ciebie Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńNiekoniecznie - sposobów na pyszne chleby jest mnóstwo :) zakwas może być tylko odskocznią
UsuńGracias por tus comentarios. Tienes un blog precioso.Lo tengo en mis favoritos.
OdpowiedzUsuńThanks for your comments. Your blog is pretty nice. It´s one of my favorites now.
Chciałabym wziąć się za pieczenie chleba. Taki chleb jest o wiele zdrowszy niż ten, który kupujemy w sklepie.
OdpowiedzUsuń