Etykiety

środa, 25 stycznia 2017

Jaga na Facebook'u:



Przepis nr 5. Chleb pszenno-żytni



Jak  mam dość eksperymentów chlebowych to robię tradycyjny, chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach 

Składniki na 1 bochenek

180 g mąki żytniej
250 g mąki pszennej
150 g aktywnego zakwasu*
10 g świeżych drożdży
230 g wody + 20 g do drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka soli

Drożdże, cukier i 20 g wody wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wlać do miski gotowy rozczyn i dodać resztę składników, wymieszać łyżką. Keksówkę wysmarować tłuszczem, obsypać otrębami i przełożyć ciasto. Wyrównać wierzch. Posypać mąką żytnią i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Piec w 220 C przez 10 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec około 1 godziny.















* przepis na aktywny zakwas w oddzielnej zakładce

Smacznego 🍞

4 komentarze:

  1. Cos czuje ze musze nauczyć się robic ten aktywny zakwas bo bez tego nie ma szans na dobry chlebek jak u ciebie Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niekoniecznie - sposobów na pyszne chleby jest mnóstwo :) zakwas może być tylko odskocznią

      Usuń
  2. Gracias por tus comentarios. Tienes un blog precioso.Lo tengo en mis favoritos.


    Thanks for your comments. Your blog is pretty nice. It´s one of my favorites now.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałabym wziąć się za pieczenie chleba. Taki chleb jest o wiele zdrowszy niż ten, który kupujemy w sklepie.

    OdpowiedzUsuń