Etykiety

wtorek, 31 stycznia 2017

Jaga na Facebook'u:



Przepis nr 6. Chleb żytni na zakwasie


Chleb  żytni

500 g zakwasu żytniego
500 g mąki żytniej
ok. 200 ml letniej wody
15 g soli

Do mąki dodać zakwas, sól oraz początkowo tylko połowę ilości wody. Może się okazać, że podana ilość będzie zbyt duża i ciasto będzie za rzadkie, więc lepiej dodawać je po trochę. Ciasto wystarczy dokładne wymieszać –nie trzeba długo wyrabiać jak z mąki pszennej. Ciasto żytnie jest bardzo lepkie i klejące - to norma. 
Wymieszane ciasto odstawić na 15-20 minut i po tym czasie ponownie je wyrobić. Ja piekę żytni chleb w foremkach – keksówkach. Bochenek odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Idealnie nadaje się do tego lekko nagrzany piekarnik (poniżej 50 stopni). Proces rośnięcia może trwać dość długo, zwłaszcza jeśli korzystamy z młodego zakwasu. Chleb powinien podwoić swoją wielkość i przy tym pierwszym pieczeniu może to trwać nawet do 5 godzin (kolejne chleby zdecydowanie rosną szybciej). W tym czasie warto co jakiś czas smarować powierzchnię bochenka wodą, aby zbytnio nie wysechł. Można też zawinąć folią spożywczą.
Kiedy chleb wyrośnie, należy wyjąć go z piekarnika. Nagrzać piekarnik na 230 stopni i do tak nagrzanego wstawić wyrośnięte bochenki. Zaraz po włożeniu chleba do piekarnika należy wytworzyć w nim parę. Najlepiej wstawiając poniżej pustą blaszkę, na którą trzeba wlać pół szklanki wody. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, po kolejnych 10 minutach do 180 stopni i potem piec jeszcze około 40 minut. Po stuknięciu w spód, chleb powinien wydawać głuchy odgłos. 

Jeśli chleb jest pieczony w foremce, zaraz po upieczeniu przełożyć go na kratkę do ostygnięcia. 

🍞 Smacznego

24 komentarze:

  1. kURCZE ALE KUSISZ!!! cudowne te chlebki a twoja prezentacja jest niesamowita Pozdrawiam cieplo

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda chyba wrócę do pieczenia chleba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - nic nie sprawia takiej frajdy jak smaczny chleb

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie, trzeba zacząć wyrabiać swoje produkty,m bo one są znacznie zdrowsze od tych co kupujemy w sklepie. Ja teraz nastawiam się na kiszonki, czyli super powrót do korzeni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleby są super.... Ja w sezonie kisiłam selera, czosnek, buraki, kalafiora no i nieśmiertelne ogórki

      Usuń
  4. Taki wg podobnego przepisu już umiem robić... Muszę jeszcze spróbować zrobić na drożdżach :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zakwasie chleby są teoretycznie trudniejsze

      Usuń
  5. Witam ! Sympatycznie na tym zapiecku :) Muszę się ogarnąć, żeby tu wrócić i poszperać :) Pozdrawiam z zimnej Gdyni :) p.s. widzę tu w najpopularniejszych ... fajne wpisy :) .........lecę do piekarnika i do kuchni :) ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) jakoś wolę piec chleby niż o nich pisać ale obiecuję poprawę

      Usuń
  6. Muszę się zmobilizować i w koncu zrobić własny chleb!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My już nie pamiętamy jak smakuje ten kupny :)

      Usuń
  7. Jesooo, nie mam ostatnio sił i czasu na domowy chleb, a u Ciebie aż zapach poczułam 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O choleeeera - stara jestem strasznie - już sama zapomniałam o tym blogu a jak Ty mnie tu znalazłaś ?????? :)

      Usuń
    2. Se klikłam i już byłam 😉

      Usuń
  8. Hie, hie, nie ukryjesz się. My są wszędzie :-D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi wstyd - ja wciąż kupuję tzw. chleb, w sumie to jem go bardzo niewiele (raczej kasze, płatki, makarony), no ale wciąż sobie obiecuję, że zacznę piec - wtedy pewnie spożycie chleba znacznie nam w domu wzrośnie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czasowchłonne zajęcie ale lubię smak i zapach

      Usuń
  10. Mniam, domowy - musi być pyszniutki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Oh very good recipe darling
    xx

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie piekłam!!! A tak chętnie bym zjadła!!! Może kiedyś spróbuję upiec?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy sama nie piekłam, ale chętnie bym spróbowała. Zupełnie inaczej niż te z piekarni!

    OdpowiedzUsuń
  14. Witaj
    Jestem z rewizytą!
    I ja piekę chlebki różne, na zakwasie także:)
    Zawsze dodaję ziarna i inne dodatki.
    Jest wiele przepisów na moim blogu- zapraszam:)
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń